Verslag bezoek “Herenboeren”

Senioren Alphen op bezoek bij De Herenboeren Goedentijd

 

De Herenboeren Alphen. Veel Alphenaren rijden dagelijks langs deze locatie aan de Goedentijd maar wat gebeurt daar eigenlijk?  Een reden voor de seniorenvereniging om eens een bezoek te brengen.

De weg er naar toe begon regenachtig, maar aangezien de 40 leden gastvrij werden verwelkomd met koffie en iets lekkers in de grote schuur was dit meteen een warm welkom

 

De algemene uitleg deed Nol van de Berg Hij is één van de initiatiefnemers die de stichting Herenboeren op de Goedentijd heeft opgericht en is enkele jaren voorzitter geweest van de Stichting.

 

Herenboerderij Goedentijd is een kleinschalige coöperatieve boerderij in Alphen  in eigendom van ca. 250 huishoudens (Herenboeren) uit de omgeving. Samen bepalen ze wat ze willen eten. Onze Herenboeren-boeren, die in dienst zijn van de coöperatie, verbouwen zo’n 40 soorten groenten, 30 soorten fruit en aardappelen. Zij verzorgen ook de varkens, runderen en kippen die vlees en eieren leveren.

De oppervlakte van het perseel is 15 tot 20 hectare.

 

Bij de Herenboerderij wordt duurzaamheid nagestreefd door middel van een natuurinclusieve aanpak. De bodem staat centraal en biologische productie worden als minimumnorm gehanteerd.

 

Voor 2000 euro kun je lid worden van deze stichting. Het geld is bedoeld om te investeren in het onderhoud kosten van de gebouwen maar ook aanschaf machines enz.

Daarnaast betaal je wekelijks een bedrag voor de groenten, vlees en eieren die je afhaalt. Alleen leden kunnen gebruik maken van deze producten.

Enkele mensen zijn professioneel verbonden aan de stichting en daarnaast zijn er bijna 60 vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud.

 

In drie groepen verdeeld kregen we uitleg over de soorten groentes, de verzorging van de kippen, varkens en koeien. Gina, geboren en getogen op deze locatie gaf een gedreven uiteenzetting over de hoeveelheid werk. Peter, de professionele boer, had de leiding over een andere groep.

Nol gaf een groepje uitleg die een kleine rondje wilden maken .

 

Naast de groentes en fruit in het open veld staan er ook enkele kassen voor o.a. de tomaten, kousenband, paprika’s en pepers.

 

Wat duidelijk naar voren kwam, en dat wisten de gepensioneerde boeren onder ons al wel, dat men erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. Soms te droog en dan weer erg nat.

Toen de groepen terug waren in de schuur stond er een drankje en lekker hapje klaar , mede dank zij Margriet, een vrijwilligster die de cateringtaken grotendeels op zich genomen had. Verder konden vragen die er gerezen waren beantwoord worden.

Een middag waarin we veel gezien en gehoord hebben en we voortaan met een hele andere kijk langs deze locatie rijden.

De seniorenverenging Alphen bedankt Gina ,Nol, Peter en Margriet voor de  gastvrije ontvangst en interessante rondleiding.

Voor foto’s zie menu